Co odlišuje puma od pantera: popis a rozdíly

Mezi celou řadou dravců půdy přitahovala pozornost člověka vždy zástupci rodiny koček. Ve starověku se o nich psaly legendy, později zvídaví vědci čelili obtížím studovat tyto nebezpečné mistry převleku. Fragmentární informace generovaly ne méně mýtů, než bylo vynalezeno. Moderní věda se stále snaží vymýtit pravdu z fikce, přičemž jako nástroj používá nejnovější úspěchy, jako je analýza DNA a fotofixace.

Umístěte pumy a kalhotky do kočičí rodiny

Rodina koček kombinuje ne tolik morfologických a behaviorálních rysů. Charakteristiky této konkrétní skupiny predátorů jsou:

  1. Specifický tvar lebky s krátkou srstí.
  2. Malý, jako u masožravých, počet zubů ( 28-30 jednotek ).
  3. Taktika lovu ze zálohy.

Puma

Rozměry zástupců této rodiny mohou být velmi rozdílné, protože rozdělení na malé a velké kočky je přijato. Rozdíl mezi nimi je schopnost publikovat řev, zvláštní k výjimečně velkému vzhledem ke specifické struktuře jejich hrtanu. Tato podskupina se také nazývá panter.

Puma i zvíře, nazývané panter, patří k velkým zástupcům kočičí rodiny a žijí na americkém kontinentu. První zvíře dostalo jméno indiánů a v evropském jazyce se nezměnilo. Puma se také nazývá horský lev a puma.

Panther

Panther byl také nazvaný absolutně černý dravec zřídka nalezený v přírodě. Moderní věda ví, že jako samostatný druh toto zvíře neexistuje. Černý panter se nazývá jaguár, jehož kůže má specifickou barvu kvůli nadbytku melaninu. Pokud se dobře podíváte, uvidíte na něm charakteristický vzor. Zejména je patrný na lehčích plochách - břiše a tlapkách.

Panther na stromě

Prostor pumas a kalhotek a strukturální rysy těla pumas a kalhotek

Puma i panter (toto jméno se používá k označení neobvyklých jedinců dnešního jaguára) žijí v Novém světě. Biotop prvního velkého dravce je hornatý terén obou Ameri k. Mají dlouhé a pružné tělo a drápy, které lze vtáhnout dovnitř. Puma, která žije na vyšším terénu, se neustále potýká s drsným podnebím a nízkými teplotami. Tento dravec má velké, svalnaté tělo a relativně krátké nohy. Tato funkce mu pomáhá udržet těžiště blíže k zemi, což je velmi důležité při pohybu po skalách.

Puma ve stanovišti

Jaguar je největší kočkovitá šelma v Americe. Ve světovém žebříčku obrů této rodiny se řadí na třetí příčku, druhou je pouze tygr a lev. Obyvatelé Latinské Ameriky často nazývají tento dravec tygrem a jméno "jaguar", na rozdíl od "pantera", je místního původu. Na obou kontinentech je tento zástupce rodiny koček, stejně jako puma. Jeho stanoviště je džungle. Specifickým rysem tohoto dravce jsou prodloužené špičáky, které umožňují oběti přinést jednu smrtelnou ránu.

Lovecké chování, strava a barva pumů a kalhotek

Stejně jako většina kočkovitých šelem i puma a panther loví v době soumraku . Taktika útoku těchto zvířat: tiché a nepostřehnutelné zmenšení vzdálenosti k oběti a bleskový záběr. Základem pumasu jsou kopytníci žijící v hornatém terénu. Příležitostně šelma loví malé býložravce a hlodavce. Vzhledem k tomu, že místní krajiny nejsou bohaté na vegetaci, barva dravce je monotónní, písčitá. Vlasy je těžké chránit tělo před deštěmi, které často doprovázejí ráno a večer v horách.

Puma na lovu

Černý Panther, jako majitel neobvyklé tmavé barvy, jde lovit v pozdnější době dne než jeho lehčí příbuzní. Pokud jsou skvrnité kůže vzor pomáhá vyblednout ve hře světla a stínu v podrostu, pak pro dokonalé zamaskování téměř černá kočka budete potřebovat mnohem tmavší oblasti. Existuje verze, že černý panter je úspěšnější dravec než běžný jaguár. Potraviny pro tento druh zvířat jsou:

  • Kopytní býložravci.
  • Hlodavci
  • Želvy
  • Ptáci (častěji jejich vajíčka).
  • Malé kajmany.

Jaguar je jediný v celé rodině koček, která se nebojí vody a může lovit i v mělké vodě.

Puma a Panther, nejnovější objevy a stav životního prostředí

Podle výzkumu provedeného v posledních několika desetiletích patří jaguár k nejstarším typům kočičí rodiny. Byly chvíle, kdy tito dravci obývali všechny kontinenty. Možná, že černá barva, jako univerzální, jim pomohla získat tak širokou distribuci.

Dnes je gen, který je za to zodpovědný, poměrně vzácný. Ale puma po výzkumu DNA se ukázala být příbuzným gepardů. Druhé druhy získaly své rysy během adaptace na stanoviště, ale společný předek byl spíše jako puma.

V Americas, populace jaguára je na pokraji zániku, ale puma nedávno opustila skupinu živočišných druhů, které čelí zániku. Hlavní hrozbou pro tyto predátory je pytláctví a zničení jejich stanoviště. Skalnatá horská pásma obývaná pumou nejsou příliš vhodná pro lidskou činnost, proto není těžké rozdělit půdu do rezervy. Deštné pralesy Střední a Jižní Ameriky se snižují katastrofickým tempem kvůli dřevu a odklízení orné půdy.

Doporučená

Jak se liší mapa od zeměkoule?
2019
Jak se liší složkové reproduktory od souosých
2019
Co je lepší než Tenoten nebo Glycine: rysy a rozdíly
2019