Co odlišuje geparda od leoparda a jaguára

Zástupci rodiny koček jsou dokonalí predátoři, kteří jsou na vrcholu potravinového řetězce. Specializují se na potraviny, které se skrývají, pronásledují a jen zřídka sledují zvířata. Velikost a hmotnost koček se pohybují od 1 kg do 300 kg, od 30 cm do 4 metrů . Vlasy jsou většinou krátké, s výjimkou druhů, které žijí v chladných oblastech planety av horských oblastech, mají šedavě až červenou barvu, pokryté pruhy, skvrnami a skvrnami. Velmi dobře vyvinutý sluch a zrak, vůně není moc.

Zvláště aktivní životní styl vede v noci a v noci, zřídka během dne. Hlavně pocházel z pseudo-Elurus v Miocene období, v Eurasii, a pak se usadil na zbytku kontinentů.

Jaguars

Jaguary jsou velké kočky, jediní zástupci pantera rodu v severní a jižní Americe. Lokalita se rozprostírá z Mexika a Paraguaye na sever Argentiny. Hmotnost samců je asi 90 - 95 kg . Samice jsou o něco snazší. Většinou jaguáři žijí v tropických lesích, ale někdy přicházejí do hor, stoupají do nadmořské výšky 2000 metrů a jdou k pobřeží k oceánu.

Jaguar

Vede osamělý život na svém území až do vzdálenosti 50 kilometrů čtverečních a neustále se pohybuje . Na jednom místě jaguár obvykle loví několik dní, pak jde na další místo. Také se neustále přibližuje k hranicím svého spiknutí a vyznačuje to. S jeho kongenery zachází velmi snášenlivě, což není případ jiných koček.

Tato kočka často loví v době soumraku, a nemá velké stáda kopytnatých zvířat na svém území, loví hlavně z přepadů u vodních útvarů. Živí se rybami, kajmany, hady, želvy a jeleny. Neváhejte jaguára a hospodářských zvířat.

Útočí na svou oběť hlavně ze strany nebo zezadu, srazí zvíře na zem. V tomto případě oběť utrpí těžká zranění, někdy smrtelná. S velmi silnými čelistmi často predátor kousne lebku svých obětí. A začne ho jíst také s hlavou. Carrion se nekrmí, pokud je kořist příliš velká, zůstane blízko ní a pak ji dokončí. Dobře plave a vyleze na stromy, což mu pomáhá při lovu opic. Útoky na osobu, je registrován, velmi málo. Ale od toho muže, pro jeho krásnou srst hodně trpěl, je Jaguar uveden v červené knize a licencovaná střelba je povolena pouze v Brazílii.

Leopardi

Leopardi jsou nejčastější z rodu velkých koček. Jejich obrovské rozlohy života se táhly od Afriky, Turecka, Íránu, Indie a Dálného východu. Žijí v horách, savaně, tropech a pouštích. V chladných lokalitách mají leopardi hustou luxusní kožešinu a v lesních částech na ostrovech Javy a na poloostrově Malay se často nacházejí tzv. Černé leopardy s velmi tmavou srstí. Často se nazývají panteři, i když je to špatné.

Leopard

Leopardi jsou osamělí, preferring, vždy lovit v noci. Navzdory menší velikosti ve srovnání s tygrem a lvem, má velkou sílu, která umožňuje lov velkých zvířat. Báječný dřevořez, může lovit opice na stromech, často odpočívá, nebo sedět v záloze na ně. Afričtí leopardi táhnou svou kořist ke stromům a zachraňují je před ostatními dravci.

Seznam lovecké zvěře je také poměrně rozsáhlý, zahrnuje různé druhy antilopy, jeleny, srny, opice a ptáky. Rád krást psy a kořist soupeřů. Lidé jsou zřídka napadeni, ale zraněná zvířata téměř vždy útočí.

Mezi leopardy, tam jsou případy kanibalismu, to je většinou nemocné, nebo staří jednotlivci, nebo zraněný lovci. Mnoho leopardů bylo zničeno, kvůli módě pro skvrnitou srst. V některých zemích je lov tohoto dravce zakázán, ale v Africe je povolen lov trofejí.

Gepard

Gepard je druh svého dravce, který je velmi odlišný od ostatních koček. Gepard je rozšířený téměř skrz Afriku, malá populace žije na Středním východě. Dospělý samec váží v průměru 40 - 60 kg a výšku v kohoutku až 90 cm .

Gepard

Cheetahs vždy loví během dne, mezi kořist hlavně gazelles, impalas, mláďata pakoně, a zajíci. Pokud gepardi jdou lovit třikrát, mohou dostat pštros. V afrických savanech, mezi predátory, je to nejslabší. Leopardi a lvi často berou jeho kořist a o hyenách není co říkat, tito mrchožrouti dokonce donutí lva ustoupit. Gepardi nejí mršinu, jedí pouze nezávisle zabitá zvířata.

V minulých stoletích vládci východu lovili saigy s gepardy. Tyto lovecké kočky se jmenovaly Pardus, byly to skutečně královské dary, protože se v zajetí neuchovávaly, i když se o ně dobře staralo a byly velmi dobře udržovány. Cheetahs byl vzat k lovu s jejich čepicemi zavřený, tak že dravci by ne honili divokou hru dopředu. Pouze když se přiblížili k jejich normální vzdálenosti, snížili se z vedení.

Co mají společného?

Co mají tyto kočky společného, ​​je, že jsou všechny na vrcholu potravinového řetězce, narodily se jen proto, aby zabily svou kořist ve všech dostupných cestách. Za tímto účelem jim příroda poskytovala dobrý zrak, schopný vidět ve tmě silnými čelistmi a silnými nohami. Jejich sluch vám umožní slyšet sebemenší šustění a barva jejich srsti vám umožní plížit se na vybrané oběti.

Co odlišuje geparda od leoparda a jaguára

Gepard, na rozdíl od leoparda a jaguára, loví jen během dne . Cheetah se liší svou strukturou těla, jako by se podobal psovi, s malou hlavou a dobře vyvinutým hrudníkem. Má polostahovací drápy na dlouhých nohách, což je velmi velká rarita. Jeho tělo je tělem sprintera.

Gepard loví v otevřených prostorách a na rozdíl od jiných nemocných koček neútočí ze zálohy, ale sleduje svou kořist. Blížící se oběť na krátkou vzdálenost se náš sprinter s rychlým házením snaží zvíře dohnat. Gepardi jsou nejrychlejší dravci na zemi a zrychlují v malé vzdálenosti až 110 km za hodinu. Pokud zvíře nezachytí hned, nebude vzdálen více než 400 metrů. Je to dobrý běžec na krátké vzdálenosti a rychle vydechuje a unavuje se. Přirozeně nemůže vylézt na stromy a snaží se neubližovat nohám, protože ho krmí.

Doporučená

Jaký je rozdíl mezi kinetickou energií a potenciální energií?
2019
Co odlišuje jablečný ocet od stolu
2019
Jaký je rozdíl mezi gymnospermy a angiospermy?
2019